Skip links

11 tips om je medewerkers op afstand gezond te houden

11 tips om je medewerkers op afstand gezond te houden

Als werkgever wil je dat je medewerkers gezond zijn, juist in deze thuiswerktijden. Gezonde medewerkers zijn productiever en verzuimen minder. Maar welke factoren hebben de meeste invloed op de gezondheid van medewerkers? En hoe zorg je er nou voor (op minstens 1,5 meter afstand) dat je collega’s ook nu gezond blijven?

De grootste risico’s voor de gezondheid

CZ onderzocht in 2018 de gezondheid op de werkvloer. Hieruit bleek dat zowel werkgevers als medewerkers de werkstress en de balans tussen werk en privé als grootste gezondheidsrisico’s zagen. Werkstress gaat hier dan over de stress die in of door de werkomgeving ontstaat, vaak als gevolg van werk- en privéfactoren die even niet lekker lopen. En die werkstress komt ook vaak door een verstoorde werk-privébalans.

Een feitje: onderzoek van Van der Ploeg & Van der Zwaan uit 2015 toont aan dat maar liefst 36% van al het verzuim wordt veroorzaakt door stress.

Nog een interessant gegeven, is het feit dat de werksfeer ook bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers. 44% van de medewerkers in het onderzoek van CZ bestempelt de werksfeer als risicofactor voor hun gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan pestgedrag of intimidatie op de werkvloer. Dat levert aardig wat negatieve gedachten en stress op.

Gezond blijven tijdens het thuiswerken

Van intimidatie of pestgedrag op de werkvloer zullen we in deze thuiswerktijden waarschijnlijk minder last hebben. Een gezellige werksfeer is moeilijk te creëren nu je je collega’s alleen maar virtueel ziet (al schokkend door een overbelast netwerk). Maar juist nu je op de werkvloer niet kan zorgen voor een gezonde lunch, sporttoernooien of stabureau’s, hoe zorg je dan dat je medewerkers gezond blijven? Werk en privé loopt meer door elkaar dan ooit en ook ontstressen in de soms stressvolle situaties thuis blijft enorm belangrijk. We geven je een aantal tips!

 1. Belonen helpt. Stimuleer je medewerkers dus om gezond te blijven. Wil je bijvoorbeeld dat ze elke dag een lunchwandeling blijven maken (met de minimale 1,5 meter afstand)? Vraag ze dan om elke dag een foto daarvan te delen en laat ze zo punten verzamelen om daarvan uiteindelijk een leuke beloning uit te kiezen. Een goed ritme bewaren en genoeg slapen is ook belangrijk voor je gezondheid. Een puntensysteem kan hier ook werken: laat medewerkers (vrijwillig!) elke dag op een zelfgekozen tijd (maar wel elke dag dezelfde tijd) ‘inklokken’ en weer ‘uitklokken’. Niet als controle, maar om punten te sparen en om de medewerker te stimuleren om een ritme aan te houden.
 2. Deel (makkelijke en) gezonde recepten, zodat ze geïnspireerd blijven om gezond te eten.
 3. Zorg voor een abonnement op een home workout platform, zodat medewerkers thuis kunnen blijven sporten.
 4. Heb je het geld ervoor, geef je medewerkers dan een Fitbit. Zo krijgen ze inzicht in hun eigen (sport)gedrag, wat stimuleert om te blijven bewegen! Daarnaast kan je dan ook nog een beetje ‘samen’ blijven sporten door online te connecten en doelen te zetten.
 5. Veel medewerkers hebben thuis waarschijnlijk geen goed bureau of een fijne bureaustoel. Ook dit kan je voor ze regelen, door in ieder geval een goede bureaustoel bij hen thuis te laten bezorgen. Of maak een bedrag over waarvan ze zelf een fijne (arbo-proof) thuiswerkplek kunnen inrichten.
 6. Het is fijn om te weten dat je kan praten met of advies kan vragen aan een deskundige, mocht het even wat minder gaan. Geef je medewerkers de mogelijkheid om iemand virtueel op te zoeken, zoals een bedrijfsarts, vitaliteitscoach of vertrouwenspersoon.
 7. Behoud nog steeds dagelijks sociaal contact met elkaar. Plan in ieder geval wekelijks een meeting online en blijf betrokken. Vraag gewoon hoe het gaat en focus vooral ook op de leuke, positieve dingen!
 8. Mindfulness is een trend, en niet voor niets. Want het is een fijne manier om te ontstressen. Ook yoga en meditatie vallen in deze categorie. Stuur tips voor podcasts, YouTube video’s of apps door. Er zijn werkgevers die hun medewerkers een abonnement gaven op yogaonline.nl.
 9. Deel tips om zo goed mogelijk thuis te werken. Hier zijn eindeloos veel blogs over te vinden, met tips als het opgeruimd houden van je werkplek, werken op een vaste plek en pauzes nemen (en inplannen).
 10. Verras je medewerkers met een goed boek, waar ze zich in huis of op de hei mee kunnen terugtrekken en ontspannen.
 11. Focus juist nu op de (persoonlijke) ontwikkeling van je medewerkers! Je leest overal dat het tijd is voor bezinning. Laat ze een online cursus volgen om op zichzelf te reflecteren en zich verder te ontwikkelen.

We hopen dat iedereen met deze tips op een fijne manier thuiswerkt en gezond blijft! Wat doe jij om je medewerkers op afstand gezond te houden? Laat het ons weten en deel je tips met anderen op onze social media!

Altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe blogs en whitepapers? Schrijf je in voor onze mailinglijst!

Return to top of page