Skip links

6 inzichten in hbo-studenten

6 inzichten in hbo-studenten

De afgelopen tijd deden wij onderzoek onder hbo-studenten (financiële, commerciële en bèta-studies) die in de laatste fase van hun studie zitten. Wat vinden zij nou eigenlijk echt belangrijk in hun werk en werkgever? Dit heeft ons veel inzichten en wijsheid opgeleverd over deze doelgroep. In deze blog delen wij een aantal opvallende inzichten met je.

Focus niet op een creatieve en inspirerende cultuur

Wist je dat hbo-studenten creatief, inspirerend en resultaatgerichtheid in de cultuur van een organisatie het minst belangrijk vinden? Toch zie je dit wel vaak terug in vacatureteksten. Wil je hbo-starters werven? Laat dan in je arbeidsmarktcommunicatie zien dat jullie het gezellig hebben op de werkvloer, dat je vrienden kunt maken, dat je op je collega’s en werkgever kan vertrouwen en dat je de (persoonlijke) groei van je medewerkers steunt. Deze dingen vinden ze namelijk het meest belangrijk.

Groot deel weet niet wat hij of zij precies wil

Een ander verrassend inzicht is dat slechts 54% van de laatstejaars studenten zich, halverwege het laatste studiejaar, actief oriënteert op een baan. Dit betekent dat je 46% van de campusdoelgroep niet bereikt met het alleen het plaatsen van vacatures. Daarnaast weet 60% niet in welke functie ze zouden willen werken na hun studie. Speel hier op in en laat een medewerker eens een blog schrijven over zijn of haar baan of laat een typische werkdag zien met korte instagramstories. Zo bereik je niet alleen je doelgroep beter, maar help je ze ook nog eens met het maken van een belangrijke keuze voor hun toekomst.

Ze willen niet allemaal fulltime werken

Vaak wordt er gedacht dat starters fulltime willen werken. Ze komen net uit de schoolbanken, hebben meestal nog geen kinderen en ze kunnen het geld goed gebruiken. Niets blijkt minder waar: maar liefst 44% zou namelijk het liefst maar 4 dagen per week gaan werken. Zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld 4×9 te gaan werken? Zet het op je werken-bij-website!

Het startsalaris wordt flink overschat

Iets wat je ook zeker moet vermelden op de werken-bij-site is het startsalaris, want dat overschatten studenten nog wel eens. Gemiddeld schatten hbo-studenten hun startsalaris op €2.660,- en dan zijn er ook nog eens flinke uitschieters bij. Bekijk de grafiek maar eens. De salarissen kun je natuurlijk niet ineens omhooggooien. Het is dan goed om ze helder te communiceren, liefst al in een vroeg stadium als zij nog studeren. Zo voorkom je teleurstelling, hoe (on)gerechtvaardigd deze dan ook is.

Persoonlijke ontwikkeling als belangrijkste doel

Welke doelen hebben studenten eigenlijk voor zichzelf in de eerste fase na hun studie? Persoonlijke ontwikkeling is de grote winnaar bij deze vraag. Carrière maken volgt op nummer 2 en blijft dus ook erg belangrijk. Ook zou zo’n 10% van de studenten graag een eigen bedrijf willen beginnen. Allemaal doelen waar jij als organisatie op in kan spelen bij het aantrekken van hbo-starterstalent.

Deze data geeft mooi inzicht in wat hbo-studenten belangrijk vinden. Maar dit is pas het topje van de ijsberg, het wordt namelijk pas écht interessant als we gaan kijken naar de verschillen tussen studierichtingen. Meer weten over jouw specifieke doelgroep? Lees hier meer over wat we voor jou kunnen betekenen.

Altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe blogs en whitepapers? Schrijf je in voor onze mailinglijst!

Return to top of page