Skip links

De optimale candidate experience in deze digitale tijden

De optimale candidate experience in deze digitale tijden

Bijna alle sollicitatieprocessen beginnen tegenwoordig online. Een kandidaat komt digitaal een reclame tegen, klikt door naar de vacature, solliciteert door een online cv te uploaden en die sollicitatie komt dan digitaal in de inbox van de werkgever. Meestal volgt er dan wat telefonisch contact en daarna is het gebruikelijk om elkaar face-to-face te ontmoeten om te kijken of het klikt. Maar wat nou als je ineens thuis zit en je kandidaat niet in het echt mág ontmoeten? Hoe zorg je dan voor een fijne digitale candidate experience? 

Digitale candidate experience

Online solliciteren is de norm geworden. Steeds meer organisaties hebben de sollicitatieprocedure weer opgestart en mooie digitale inwerkprogramma’s gecreëerd. Maar het blijft toch een beetje vreemd. De hamvraag is dan ook: hoe zorg je voor en tijdens zo’n digitaal gesprek voor een fijne candidate experience?

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek online, dat zijn we niet bepaald gewend. Werkgever of sollicitant: velen vinden het ongemakkelijk. Het liefst geef je een fijn gevoel aan de kandidaat en ga je zelf ook relaxt het gesprek in. We geven je vijf tips mee om de ervaring voor jezelf én de sollicitant zo aangenaam mogelijk te maken.

5 tips tijdens het digitaal solliciteren

  1. Ga zelf goed voorbereid het gesprek in. Probeer bijvoorbeeld eerst de software uit die je gaat gebruiken als je het voor het eerst doet. Vraag of je collega even in wil bellen als test.
  2. Stuur je kandidaat voorafgaand aan het gesprek wat tips of een checklist mee voor een online videogesprek. En laat je kandidaat weten hoe het online gesprek zal gaan. Op die manier weet een kandidaat precies wat hij of zij kan verwachten en dat geeft rust.
  3. Spreek tijdens het gesprek uit hoe zo’n online gesprek voor jou voelt. Dat het voor jou als werkgever onwennig/vreemd/gek is. Zo geef je aan dat ook jij maar een mens bent en dat het niet erg is dat de kandidaat het misschien ook zo voelt. Vraag vervolgens ook hoe het voor je potentiële nieuwe medewerker is.
  4. Humor helpt altijd goed om het ijs te doorbreken, de spanningslaag van het gesprek af te halen en de ander op zijn of haar gemak te stellen. Hou het dus vooral in het begin wat luchtig en maak hier en daar een grapje. Let hierbij wel op dat het gepast blijft, maar dat spreekt voor zich.
  5. Doe net alsof het een gewoon sollicitatiegesprek is! Ga op dezelfde manier als normaal het gesprek aan, stel dezelfde vragen, kleed je hetzelfde (ja, draag ook gewoon een nette broek 😉 ) en zit op tijd klaar om de kandidaat digitaal te ontvangen.

Altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe blogs en whitepapers? Schrijf je in voor onze mailinglijst!

Return to top of page