Skip links

Groei maakt gelukkig

Als het gaat om geluk spreken we van 6 basisbehoeften. Zekerheid, variatie, connectie, waardering, groei en bijdrage. Groei is 1 van de basisbehoeften van geluk en daar gaan we het vandaag eens over hebben. Hoe draagt groei bij aan geluk en hoe zorg je voor deze groei?

Groeien, wat is dat nu eigenlijk? En dan hebben we het niet over groeien in lengte, omvang of vermogen. Maar echt het groeien als persoon. Groeien betekent dat je als mens voortdurend blijft leren en blijft verbeteren. Groeien doe je door jezelf uit te dagen en jezelf te ontwikkelen.

Ga voor ontwikkeling

Ontwikkelen is leren. Door nieuwe dingen te leren ontwikkel jij jezelf. Je verbreedt je kennis. Jezelf ontwikkelen is enorm belangrijk. In je leven moet je dingen blijven leren en je moet jezelf ook blijven uitdagen om dit te doen. Je wilt natuurlijk als je 40 bent meer hebben geleerd en je kennis dusdanig hebben verbreed dan toen je 20 was. Door jezelf te ontwikkelen groei je ook als persoon. Doordat je meer kennis hebt en meer dingen weet, kun je ook meer dingen doen of uitproberen. Door jezelf te blijven ontwikkelen groei je eigenlijk naar de beste versie van jezelf.

OntwikkelingDoor te werken aan je persoonlijke ontwikkeling verbeter je je eigen vaardigheden. Je wordt je namelijk steeds beter bewust van alles wat je kan, maar ook van wat je nog niet kan. Je kan jezelf op deze manier blijven verbeteren en je kan op die manier blijven groeien. Met persoonlijke ontwikkeling bereik je uiteindelijk je doelen, maar creëer je ook meer zelfvertrouwen. Als jij jezelf continu verbetert en als jij continu nieuwe dingen leert, geeft dat je automatisch meer zelfvertrouwen. En wie wil dat nou niet?

Ontwikkeling is ontzettend belangrijk op persoonlijk gebied, maar ook op zakelijk vlak. Op je werk is het ook belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Zo kun je voor jezelf bijvoorbeeld steeds een nieuwe manier zoeken om iets te doen. Maar je kunt ook met je werkgever overleggen en aangeven dat je graag meer wilt ontwikkelen. Praat erover en wie weet hebben wij iets voor je waar je mee aan de slag kan. Zo blijf je nieuwe dingen leren en heeft je werkgever weer een gemotiveerde medewerker. Win-win situatie, toch? Vraag dus altijd naar de mogelijkheden, maar daag ook jezelf uit. Denk ook zelf na wat je dan zou willen en hoe je dat kan bereiken. Om te groeien zul je dus jezelf moeten uitdagen en zul je moeten blijven ontwikkelen. Dat vraagt om lef.

Stap uit je comfortzone

Iedereen heeft een eigen comfortzone. Een gebied met grenzen waar jij je veilig voelt en wat voor jou goed voelt. Je bent het gewend en dat is jouw beweeggebied. Maar heb je jezelf wel eens afgevraagd wat daar buiten allemaal voor kansen liggen? Wat er voor groeimogelijkheden buiten je comfortzone bestaan? Eigenlijk kan je pas groeien als je buiten je gewoonten stapt, als je eens iets anders doet, als je een keer die uitdaging aangaat. Als je altijd maar in je veilige gebied blijft en de dingen doet die je altijd al doet is het bijna onmogelijk om als persoon te groeien. Je daagt jezelf dan namelijk niet uit.

Ik heb dit persoonlijk ook pasgeleden ervaren. Ik merkte heel erg dat ik tijdens mijn opleiding niet echt wat aan het leren was. Ik werd niet uitgedaagd in de theorie en naar mijn idee kwamen er steeds dingen aan bod die ik al eens gehad heb. Hierbij merkte ik heel erg aan mezelf dat ik meer wilde. ComfortzoneIk wil mezelf verder ontwikkelen en ik wil meer leren. Nu heb ik ervoor gekozen om buiten mijn comfortzone te gaan en een thuisstudie naast mijn opleiding te gaan doen. Ik heb ervoor gekozen om een cursus te gaan doen die, als het goed is, 3 maanden duurt. Hiermee hoop ik vooral weer iets te leren en dat ik na de cursus echt kan zeggen dat ik gegroeid ben in mijn kennis.

Ik heb er nu voor gekozen om echt buiten mijn comfortzone te gaan door een extra studie te doen. Ik had het ook niet kunnen doen en kunnen kiezen voor mijn veilige gebied, maar dan had ik steeds maar het gevoel gehad dat ik stilstond en niets leerde. Het is spannend om dit te gaan doen, 2 opleidingen naast elkaar, maar het voelt ook echt als een soort overwinning. Ik ga het gewoon doen en ik kies hierbij voor mijn eigen ontwikkeling en mijn eigen groei.

Dus stap uit je comfortzone, ontdek wat voor ontwikkelingen en groeimogelijkheden daar buiten voor jou zijn. Vind je dit nu erg spannend? Begin dan eens met iets kleins. Ga je bijvoorbeeld altijd naar dezelfde supermarkt, omdat je het daar gewend bent en je weet waar alles ligt? Ga dan eens naar een onbekende supermarkt en kijk eens wat dat je oplevert, wie weet ontdek je wel allerlei nieuwe producten. Uit je comfortzone stappen kan op elke mogelijke manier. Begin met iets kleins en dan zul je steeds meer de mogelijkheden zien buiten je veilige gebied.

Investeer in jezelf

Groei komt er helaas niet vanzelf, je zal in je eigen groei moeten investeren. Dit betreft investeren op gebied van tijd en geld. Wil jij jezelf verder ontwikkelen door bijvoorbeeld het volgen van een training? Dan zul je er tijd voor vrij moeten maken, maar ook de investering moeten doen qua geld. En zo is dat eigenlijk met veel dingen op het gebied van groei. Groei komt je niet aanwaaien, je zult er zelf voor moeten werken en je zal je best ervoor moeten doen. Durf deze investering te doen, want het brengt je zoveel verder. Durf echt voor jezelf te kiezen, want investeren in jezelf is de beste investering die je maar kan doen.

Tijd en geldIn het persoonlijke voorbeeld wat ik hierboven omschreef heb ik ook moeten investeren. Het kost toch 3 maanden tijd om die cursus te volgen en te halen. Tijd kan je maar 1 keer opmaken en toch kies ik er bewust voor. Naast de tijd kost zo’n cursus ook geld. Maar dat heeft bij mij geen moment van twijfel opgeleverd. Ik vond de cursus en de kennis die ik dan opdoe veel meer waard dan de kosten.

En gelukkig zijn er ook andere hulpmiddelen om jezelf te ontwikkelen. Vraag ook aan je werkgever wat voor mogelijkheden zij zien in deze investering. Stel je voor dat jij je verder wilt ontwikkelen op een bepaald gebied waar je werkzaam in bent. Een werkgever is hier alleen maar blij mee. Want, jij ontwikkelt jezelf en jouw nieuwe kennis kun je weer toepassen in je werk. Wederom een win-win situatie.

Groei, ontwikkeling en geluk

Door jezelf te blijven ontwikkelen bevorder je je eigen groei. Zonder ontwikkeling en zonder nieuwe dingen te leren, groei je niet. Je moet durven en je moet jezelf uitdagen. Stap uit je comfortzone en ontdek nieuwe dingen. Door het ontdekken van nieuwe dingen krijg je ook nieuwe inzichten. GelukDie nieuwe inzichten zorgen ervoor dat jij je comfortzone ook steeds weer verbreedt. Uiteindelijk krijg je daar ook meer energie van en verbeter je je leven. En dit alles zorgt natuurlijk voor meer geluk.

Groei heb je nodig om gelukkig te blijven. Ben je op dit moment gelukkig in je leven en denk je nu ‘nou, ik heb geen groei nodig’? Dat is niet waar. Want denk eens anders na. Als je het leven wat je nu leidt, ook nog zo beleeft over 15 jaar, ben je dan nog steeds gelukkig of heb je dan het idee dat je stilstaat? Als je blijft groeien en jezelf blijft uitdagen, maak je steeds nieuwe dingen mee. Door te groeien heb jij het gevoel dat je steeds meer aankan. Dan kun je dus je geluk op nog meer vlakken ervaren. Sta dus niet stil, maar groei. Pas dan blijf je echt gelukkig, ook over 15 jaar.

Dus ga jij voor groei? Ga jij voor ontwikkeling? Start vandaag en je zult meteen meer geluk ervaren. Kijk eens bij onze opleidingen en wie weet zit hier iets voor je bij!

Return to top of page