Skip links

Waar komt FOMO vandaan?

De zogenoemde ‘fear of missing out’ is zo gek nog niet. Bang zijn om dingen te missen en bang zijn om mooie herinneringen niet te maken. Waar komt FOMO nou toch vandaan? Dit gevoel heeft te maken met geluk. Sociale contacten heb je namelijk nodig voor geluk. We gaan je er alles over vertellen.

gelukBasisbehoefte

Connectie is 1 van de 6 basisbehoeftes van geluk. Een goede en leuke connectie met je collega, buurvrouw, familie, vrienden etc. is essentieel voor je eigen geluk. Op het moment dat je een goede connectie hebt met iemand leer je diegene steeds beter kennen, weet je wat je aan elkaar hebt en begrijp je elkaar een stuk beter.

GelukConnectie en geluk

Waarom draagt een connectie dan bij aan geluk? In ‘s werelds langstlopende onderzoek van de Harvard Medical School werd onderzocht welke factoren een rol spelen in een gezond en gelukkig leven. Hieruit bleek dat het hebben van een hechte relatie hetgeen is wat mensen gelukkig maakt. En denk hier maar eens over na bij jezelf. Ben jij gelukkiger op het moment dat je goede relaties met mensen op je heen hebt of als je helemaal geen goede connecties hebt? Het schijnt zelfs zo te zijn dat een hechte connectie meer effect heeft op een gezond en gelukkig leven dan de hoogte van je IQ, je sociale klasse of je genen. Kortom, een goede connectie is essentieel in je leven.

George Vaillant

fomoGeorge Vaillant heeft het boek ‘Aging Well’ geschreven en daarin worden 3 belangrijke conclusies beschreven:

  1. Mensen die goede sociale relaties hebben met vrienden, collega’s en familie zijn gelukkiger en fysiek gezonder.
  2. Het draait niet om het aantal vriendschappen of relaties die je hebt, maar om de kwaliteit daarvan. Een warme, positieve en hechte relatie geven die nodige vitaliteit en geluk.
  3. Goede relaties hebben de kracht om je geheugen te versterken. Zit jij bijvoorbeeld in een relatie waarin je op de ander kan rekenen? Dan onthoud je meer en onthoud je dingen beter.

Het is dus echt bewezen hoe belangrijk een goede connectie is voor jouw gelukkige leven. Dus is het gek dat FOMO in het leven werd geroepen? Nee, dit is helemaal terecht. Op het moment dat jij leuke dingen doet met de mensen om je heen geeft dit een soort geluksgevoel. Je bent omringd met de mensen waarmee je een goede connectie hebt dus die lach komt automatisch op je gezicht. Zit jij thuis alleen op de bank en zie jij filmpjes voorbijkomen van je vrienden die iets leuks aan het doen zijn? Ja, dan kun je het gevoel krijgen dat je liever daar was geweest. Je bent bang om het leuke te moeten missen. Je sociale contacten en connecties heb je simpelweg gewoon nodig in het leven.

FOMO fomo

Maar er zit een keerzijde aan. Het moet niet zo zijn dat jij je geluk moet halen uit het doen van dingen. Als jij alleen gelukkig kan worden van dagjes weg, uit eten, feesten etc. dan kun je wel beter iets veranderen. Dan heeft FOMO een ander gevoel gekregen. FOMO moet gaan over het bang zijn om sociale connecties te missen en niet om de activiteit die op dat moment gedaan wordt. Geluk moet je kunnen halen uit jezelf en uit de hechte relaties die je hebt, de activiteiten die jij of je vrienden doen staan hier los van. Zo is het heel goed voor je als je af en toe ook echt goed alleen kunt zijn. Dus ga eens goed bij jezelf na. Heb jij last van FOMO omdat je je connecties mist of heb jij FOMO om hetgeen wat zij aan het doen zijn? Dit kan een eyeopener zijn. Wellicht kom je er nu achter dat je toch je geluk zoekt in activiteiten. Probeer dit eens op een andere manier te bekijken. Probeer geluk te vinden in jezelf en bouw hechte sociale connecties op.

Nu jij!

FomoNog 1 opdracht aan jou:

Noem 3 dingen waar jij oprecht blij van wordt, die niet afhangen van activiteiten.

Voorbeeld:

1.Als ik met mijn gezin samen ben

2.Als ik even tot rust kan komen

3.Als mijn huis netjes is

Nu jij! Ga voor geluk, bouw sociale connecties op en ervaar FOMO op de goede manier.

Return to top of page