Skip links

Zelfzorg, zelfliefde en werkgeluk

Voor het maken van deze blog ging ik research doen. En het eerste wat ik zag is: zelfzorg begint met zelfliefde. En hier wil ik het met je over hebben. Wat is zelfzorg? Wat is zelfliefde? En hoe hebben deze aspecten invloed op je werkleven?

Zelfzorg

Zelfzorg, we kunnen er allemaal wel iets bij voorstellen. Voor jezelf zorgen. Maar in welke mate? Wat is nou de echte definitie van zelfzorg? Zelfzorg is in basis een begrip uit de verpleegkunde. In hoeverre is een patiënt in staat voor zichzelf te zorgen? Maar momenteel wordt dit begrip breder getrokken. Het gaat nog steeds over de mate waarin jij voor jezelf zorgt, maar dan dieper dan de basis. Het gaat er echt om hoe jij voor jezelf zorgt. Beweeg je genoeg? Eet je gezond? Neem je tijd voor jezelf? Besteed je aandacht aan je gedachten?
ZelfzorgVerwaarloos je jezelf niet?

In welke mate ben jij als individu in staat om echt goed voor jezelf te zorgen op lichamelijk en geestelijk gebied? Ben jij namelijk ook in staat om naar je lichaam te luisteren? Vaak geeft ons lichaam veel signalen af van bijvoorbeeld stress of vermoeidheid, geef jij daar gehoor aan? Zorg jij op die manier voor je eigen lichaam? Negeer deze signalen niet en leer je eigen lichaam kennen. Zorg goed voor jezelf, want daar begint alles mee.

Zelfliefde

Zelfliefde is het begin van zelfzorg. Kom er eerst achter waar jij behoefte aan hebt, luister naar je intuïtie. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Als je dat weet, kun je pas goed voor jezelf zorgen. En nee dit is niet egoïstisch. Iedere persoon zou zichzelf moeten kunnen waarderen en elk persoon zou van zichzelf moeten kunnen houden. Ik zeg zelf altijd: je kan pas van iemand anders houden als je van jezelf houdt. En hoe cliché het ook klinkt, het is echt zo. De definitie van zelfliefde heeft te maken met eigenwaarde. Je keert bij jezelf naar binnenZelfliefde en je gaat van jezelf leren houden.

In hoeverre vind jij dat je goed bent zoals je bent? Welke gedachten heb je over jezelf? Probeer deze vragen eens te beantwoorden en ontdek hoe het zit met jouw zelfliefde. Kun jij met opgeheven hoofd zeggen; ik ben blij met de persoon die ik ben en ik hou van mij? Maar zelfliefde is vooral niet te kritisch en streng zijn voor jezelf. Ga uit van je eigen krachten en je eigen kwaliteiten en stop met het vergelijken met andere personen. Jij bent goed zoals je bent en ieder persoon is uniek. Omarm je uniekheid en omarm jezelf.

 

Verbinding

Zelfzorg begint met zelfliefde. Als jij niet van jezelf houdt, zul jij niet de behoefte voelen om tijd in jezelf te stoppen en goed voor jezelf te zorgen.  Als jij niet van jezelf houdt zie jij het nut er niet van in om eens naar je gedachten te luisteren. Je leeft op een automatische, door jezelf goedgekeurde, piloot. Maar wie zegt dat die automatische piloot echt door jou is goed gekeurd? Sta je er wel echt achter of leef je het na vanuit gewoonte en gemak? Denk je zelf nog wel eens na over je gedachten? Geef jij je gedachten wel eens de vrije loop? En volg je je gevoel? Op het moment dat jij naar je eigen gedachten kan luisteren en je gevoel kan volgen, dan kun jij je eigenwaarde vergroten en kun je pas echt voor jezelf zorgen. Vanuit je zelfliefde kun je ook beter begrijpen wat jouw lichaam nodig heeft voor zorg. Heeft jouw lichaam het nodig om eens per dag een rustmoment in te schakelen? Heeft jouw lichaam meer beweging nodig voor meer energie? Dit zijn dingen waar je pas achter komt als je het toelaat en als je jezelf de ruimte en de liefde geeft om dit te ontdekken.

Nu hebben we een duidelijk beeld hoe belangrijk het is om van jezelf te houden, omdat je anders ook niet goed voor jezelf kunt zorgen. Maar wat zegt dit voor jou op de werkvloer? Dit staat in lijn met werkgeluk. En ik denk dat je zelf hierbij wel een beeld kunt krijgen. Want laten we heel eerlijk zijn. Hoe kun je blij zijn met je werk als je niet blij bent met jezelf? Op het moment dat jij niet van jezelf houdt en jij jezelf niet waardeert maak je het voor jezelf veel moeilijker op de werkvloer. Want hoe kun je dan ooit wel het werk waarderen wat je hebt gedaan? Kun je dan ooit blij zijn met je eigen gemaakte werk? En dat niet alleen. Hoe zit jij op kantoor als je eigenlijk jezelf niet waardeert? Ga jij dan met zin of tegenzin naar kantoor? Ben je dan blij met een nieuwe dag of ga je weer verder op die automatische, door jezelf goedgekeurde, piloot?

WerkgelukLaten we het eens bekijken met een simpel voorbeeldje. Vast en zeker heb jij een hobby die je leuk vindt. Op het moment dat jij deze hobby uitvoert en hier mee bezig bent word je daar blij van en krijg je een soort geluksgevoel. Als jij iets doet wat je eigenlijk niet echt leuk vindt, is de kans erg klein dat je daar geluk uit haalt. Ben jij het gewend om bijvoorbeeld elke dag de krant te lezen en doe je dit vanuit je automatische piloot? Ga dan eens na of je er ook daadwerkelijk gelukkig van wordt en of je het doet vanuit zelfliefde of doe jij het omdat het een gewoonte is geworden? En dit is zo een belangrijke koppeling in de werkvloer. Heb jij werk wat je echt leuk vindt om te doen en waar je energie uit haalt, dan ervaar je meer geluk dan als dit niet het geval is.

Gun het jezelf

En je ontdekt pas wat je echt leuk vindt als je hier tijd voor neemt. En die tijd moet je jezelf gunnen. En die tijd kan je jezelf alleen gunnen als je van jezelf houdt en als jij je als persoon goed genoeg vindt. Stop dus echt tijd in het ontwikkelen van jouw zelfliefde want het heeft veel meer impact dan jij je nu bedenkt. Gun jezelf zelfliefde, gun jezelf om van jezelf te houden. Zorg goed voor je lichaam, zorg goed voor je mind, zorg goed voor jou. En onthoud; zelfzorg begint met zelfliefde en dit is het beginpunt voor het geluk op jouw werkvloer.

Return to top of page